Alles wat je wilt weten over kalkverf

Kalkverf is een 100% minerale verf. Het bestaat voornamelijk uit gebluste kalk, water en natuurlijke pigmenten. Kalkverf is een ademende verf die voorkomt dat je vocht of schimmel vorming krijgt.

Is Kalkverf overschilderbaar?

Kalkverf is overschilderbaar met Kalkverf. Kies je ervoor om je muren over te schilderen met onze Krijtverf of Matte Muurverf, dan dien je de muren stof en vetvrij te maken en de muren te behandelen met onze Wall Primer. Na droging kan je de Krijtverf of Matte Muurverf in 2 lagen opzetten.

Hoe zet ik Kalkverf op?

  • Zorg dat de muren vet- en stofvrij zijn.
  • Als de ondergrond reeds Kalkverf is, dan kun je beginnen met schilderen met de nieuw gekozen kleur Kalkverf.
  • Is de ondergrond geschilderd met een muurverf of latex? Zet dan eerst een laag wall primer op. Deze zorgt voor hechting en dat de ondergrond gefixeerd wordt. Zet daarna 1-2 lagen Kalkverf met een kalkkwast op.
    Het is niet mogelijk om Kalkverf met een roller of Airless systeem op te zetten.

Is het echt nodig om een Wall Primer te gebruiken?

Kalkverf heeft helaas de eigenschap dat ze door alle voorgaande lagen verf heen bijt. Dus alle gaatjes die ooit zijn bijgewerkt met plamuur zullen oplichten na droging van de kalkverf. Nu is een gaatje nog niet zo’n probleem, maar stel dat de vorige huiseigenaar een raam dicht heeft gemaakt? De Wall Primer zorgt ervoor dat de onderlaag wordt afgesloten. Bovendien zorgt de Wall Primer voor een hechting tussen de onderlaag en de kalk.

Is Kalkverf afwasbaar?

Kalkverf heeft een open structuur en is hierdoor helaas niet afwasbaar. Wil je het oppervlak toch afwasbaar maken? Met onze matte Sealer is dat mogelijk. Verdun de sealer met water en zet de sealer op in 2-3 dunne lagen. De Sealer wordt veelal toegepast op de achterwand van het aanrecht en boven de wasbak en bad.

Welk effect kan ik met Kalkverf verkrijgen?

Kalk reageert op water, dus hoe meer water wordt toegevoegd aan de Kalkverf, hoe meer effect je zult verkrijgen. Daarnaast bepaalt de manier van opzetten ook het eindeffect. voor een authentiek effect kun je Kalkverf in grote kris kras stroken opzetten met een kalkkwast. Wil je meer een beton achtig effect, dan kan je de Kalkverf uitspanen met een stucspaan. Kijk op onze website voor instructiefilmpjes van Kalkverf technieken.

Benieuwd naar ons aanbod in kalkverf? Bekijk het hier!