Optische illusie met verf

Iedereen droomt wel eens van een groot landhuis met grote hoge kamers en veel ruimte. Toch hoef je niet per se in een villa te wonen om je huis ruimtelijk te laten ogen. Door het slim toepassen van kleuren, patronen en (verf)technieken kom je al een heel eind.

In dit artikel geven we je 10 tips om je huis groter te laten lijken dan het daadwerkelijk is.

  1. Schilder alle muren, het plafond en de deuren in dezelfde kleur. Laat je meubels en accessoires voor de kleur zorgen.
  2. Als je dit te eentonig vindt, kun je er voor kiezen om de kleur van het plafond in een lijn van 15 cm breed door te trekken op de muur.
  3. Je kan er ook voor kiezen om je plafond te behangen of in een accentkleur te schilderen. Daarmee trek je de aandacht naar boven, waardoor je kamer automatisch een stuk groter lijkt. Pas wel op dat het niet te donker wordt, want dan bereik je het tegenovergestelde effect.
  4. Gebruik matte verf en lak, zoals onze L’Authentique krijtverf, matte muurverf en matte lak op waterbasis.
  5. Plaats een grote spiegel in je (woon)kamer en hang daar een hanglamp voor. Zo weerkaatst het licht de kamer in en ontstaat een ruimtelijke sfeer.
  6. Gebruik lichte kleuren voor je muur. Deze zorgen voor reflectie waardoor de ruimte groter lijkt. Gebruik bij voorkeur een lichte, koele pastelkleur, dus geen spierwit. Dit kan teveel licht reflecteren en onrustig worden. Het tegenovergestelde is overigens ook waar: donkere kleuren maken een ruimte kleiner en gezelliger.
  7. Lak je houten of betonnen vloer in dezelfde kleur als de muren. Gebruik hiervoor onze L’authentique vloerverf. Een lichte vloer reflecteert daarnaast meer licht, waardoor de ruimte wederom groter oogt.
  8. Heb je een schuin plafond in de ruimte? Schilder dan het schuine plafond mee met de muren en schilder het plafond in een kleur naar keuze. Zoals bij punt 1 vermeld, kun je er uiteraard ook voor kiezen om alles dezelfde kleur te geven.
  9. Gebruik lijnen om de juiste accenten te leggen, zoals we dat ook bij kleding doen. Pas dus horizontale lijnen toe in kleine kamers en gebruik verticale lijnpatronen in lage kamers om ze hoger te laten lijken. Deze lijnen kunnen op meerdere plekken terugkomen. Zo kun je kiezen voor een behang met lijnen, maar kun je ook het laminaat in de juiste richting leggen of accessoires gebruiken, zoals kussens.
  10. Ga voor grote accessoires. Robuuste lampen, grote meubels en flinke schilderijen of bloemenvazen doen de ruimte eromheen groter lijken. Zorg er wel voor dat het niet te dicht op elkaar gepropt wordt. Het helpt ook om voor ‘zwevende’ meubels te kiezen die aan de muur hangen of op hoge poten staan.