Waar moet je op letten bij het kiezen van een verfkleur?

Hoe kan een kleur er bij jou thuis heel anders uitzien dan op dat plaatje dat je zag in een tijdschrift of op Instagram? Je had toch precies dezelfde kleur en verf gekocht?

De uiteindelijke verfkleur in een ruimte is afhankelijk van de lichtinval en daarnaast ook van de omliggende kleuren. In deze blog vertellen we je hier meer over zodat je de volgende keer de kleur kiest bij precies past bij wat je in gedachten had.

Soorten licht

Licht is overal om ons heen. Nu het lente is wat meer dan bijvoorbeeld in de winter. Dit maakt direct verschil in hoe we ons voelen, ons dagelijks leven en hoe we dingen ervaren. Wellicht heb je dit niet bewust in de gaten maar daglicht, kunstlicht en/of zonlicht hebben een grote invloed op ons.

Omdat je veel tijd doorbrengt in jouw huis en dus binnen, is het vormgeven van de ruimte door middel van licht erg belangrijk. De bouw van jouw woning bepaald hoe de lichtinval is maar ook de ligging ten opzichte van de zon. Waar bij een raam veel zon binnenkomt en er dus veel lichtinval is, is dat op plekken die de zon niet bereikt heel anders en ontstaat er veel schaduw waardoor deze plekken een stuk donkerder kunnen ogen in dezelfde kleur.

Daarnaast verandert het licht gedurende de dag, de seizoenen, en de stand van de zon. Gelukkig hebben we zelf ook veel invloed op de kleur en structuur in onze woning en kunnen we gebruikmaken van het licht om ons prettig te voelen in een ruimte.

Licht en het effect van kleur

Met kleur kun je spelen met de hoeveelheid licht in een ruimte. Waar een lichte kleur een reflecterende werking heeft, absorbeert een donkere kleur juist licht. Licht bepaald dus de uiteindelijke kleur door weerkaatsing en absorptie. Daarbij is er het meeste contrast tussen zwart en wit. Daarnaast zal een glad oppervlak ook meer licht reflecteren dan een stoffen bank.

Er zit verschil in de absorptie en weerkaatsing van licht op het gebied van structuur. Licht en donker bepalen voor ons diepte daarom is het niet zo simpel om te kiezen voor alleen maar wit in een ruimte met weinig lichtinval. Het gaat om het vinden van het juiste contrast en een mooie balans voor het creëren van een fijne leefruimte.

De invloed van licht op kleur

Om goed te zien wat een kleur doet in een bepaalde ruimte. Is het goed om gedurende de dag op verschillende momenten te kijken wat licht doet met een kleur. Met onderstaande setting kun je goed zien wat het licht gedurende de dag kan veranderen.

Benieuwd naar het verfaanbod van L’Authentique? Bekijk het hier!